Netwerken op events | 5 tips om ‘naturel’ te werk te gaan.

ItsHappening/media/netwerken op events/loesjespreuk

 

Events zijn de place to be als het gaat om netwerken. Maar hoe pak je Netweken op events het beste aan. Wij geven je in deze blog 5 ‘naturel’ tips. Uit eigen ervaring weten wij hoe je soms in onhandige situaties terecht kan komen. De ene keer lukt het contact maken beter dan de andere.

Voorbeeldje, je komt binnen op een event. Krijgt een glas in je handen gedrukt en stapt in een ruimte vol met mensen die je niet kent. Het lijkt of iedereen al in gesprek staat met een ander. Je scant de ruimte, je hebt natuurlijk geen zin in het muurbloemeffect, want kom op, je hebt een ontzettend goed verhaal. Je stapt op iemand af en begint een eerste zin. Op dat moment komt er een andere bezoeker bij jullie staan en neemt het gesprek helemaal over. Jouw gesprekspartner raakt meteen verwikkeld in het verhaal van ‘de indringer’.

Natuurlijk kan je meedoen met het gesprek maar soms heb je het gevoel dat er niemand op zit te wachten. Daar is dus de onhandige situatie. Voorkomen doe je dit nooit maar met een aantal handigheidjes kan je van netwerken een leuke uitdaging maken.

Netwerken voelt soms een beetje als daten. Je wil voorkomen dat je een blauwtje loopt. Meestal ga je dus op iemand af waar je een klik bij voelt. Soms ken je iemand via via, dat is vaak het makkelijkst. Of je weet van te voren wie er komt en hebt specifieke vragen aan diegene. Maar als dat niet het geval is stap je het makkelijkst af op iemand die er leuk uitziet en een open gezicht heeft. Net zoals in de kroeg.

ItsHappening geeft je graag een aantal tips. Misschien werken ze ook voor jou. Maar het belangrijkst, geniet van de nieuwe contacten en gesprekken, het maakt je leven rijker. Succes!

  1. Voel je goed. Wanneer jij goed in je vel zit dan voelt de ander dat direct. Dit merk je direct in terug een gesprek. Ga dus nooit netwerken wanneer je niet in de stemming bent en het liefst de dekens over je heen trekt.

  1. Wees jezelf. Blijf dicht bij jezelf. Ben jij normaal geen sociaal monster, probeer dan ook niet te doen alsof als je gaat netwerken. Gebruik je eigen kracht. Waar ben jij goed in?  Waarmee kan je de ander boeien? Waar zit de wederzijdse klik? Soms is dat een karaktereigenschap, soms een wederzijds belang.

  1. Besef dat je niet de enige bent die de eerste stap lastig vindt. Vind je het lastig om een eerste connectie te maken? Bedenk dat de meeste bezoekers op een event aanwezig zijn om anderen te ontmoeten. Binnen een paar seconden weet je al of het een interessant gesprek kan worden. En lukt dat niet direct, daag jezelf uit en probeer een onderwerp te vinden wat de ander boeit. Echt, iedereen heeft iets speciaals. Zoek en vind.

  1. Oprechte Interesse. De meeste mensen vertellen graag hun eigen verhaal. Niets zo leuk als er iemand naar je luistert. Wees oprecht en vraag door. Probeer niet alleen je eigen verhaal te vertellen. Leer iemand beter kennen. Geef je gesprekspartner het gevoel niet ‘het zoveelste visitekaartje’ te zijn.

  1. Maak keuzes. Ga naar events waar je de juiste mensen treft. Natuurlijk kan je overal interessante mensen tegenkomen. Maar de juiste keuzes maken is wel zo efficiënt. Netwerken kost tijd. Ook na het event ben je kostbare tijd kwijt om je nieuwe contacten te onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *